Lintujen talviruokinta - lyhyt oppimäärä

Lisätty: 10.11.2016

 

Löytyykö kotoanne jo ruokinta-automaattimme? Lintujen talviruokinta kannattaa aloittaa nyt, ellet ole jo aloittanut.

Lintujen säännöllinen ruokkiminen talvisin on todellinen luonnonsuojeluteko, sillä se auttaa lintuja selviytymään pitkän ja kylmän talven yli. Tiesitkö, että Suomessa pesii noin 240 lintulajia, joista 70 viettää täällä myös talvensa? Kylmyys, lumi, jää ja pimeys vaikeuttavat niiden ravinnonsaantia, joten ihmisen apu tulee tarpeeseen. Energiapitoinen ruoka, kuten siemenet ja pähkinät auttavat lintuja pysymään lämpiminä ja selviämään kovistakin pakkasista. Talviruokinnalla voi edistää lintupopulaatioiden runsaslukuisuutta ja auttaa uhanalaisia lajeja. Maamme lintulajit kärsivät ruokailu- ja pesimäalueiden puutteesta niille luonnollisten metsäalueiden vähentyessä. Siksi ruokintapaikkojen ja pesimäkolojen tarjoamisella on iso apu linnuille.

Lintujen talviruokinta olisi hyvä aloittaa siinä vaiheessa kun maa alkaa jäätyä, eivätkä linnut enää löydä tarpeeksi ravintoa luonnosta. Kun ruokinnan aloittaa, on tärkeää jatkaa sitä aina kevääseen ja lumien sulamiseen saakka. Säännöllisyys on tärkeää, joten ruoki lintuja mieluummin omalla pihallasi kuin harvoin vierailemallasi kesämökillä (taloyhtiön säännöt kannattaa kuitenkin huomioida). Yhtäkkinen ravinnon loppuminen voi olla linnuille kohtalokasta.

Kesällä linnut löytävät riittävästi hyönteisravintoa luonnosta ja ruokinnan voi lopettaa – tautien leviämisen kannalta se on myös suotavaa. Ruokinta-automaatti on perinteistä lintulautaa hygieenisempi vaihtoehto.

Linnuille parasta ruokaa ovat luonnostaan runsasenergiset siemenet ja pähkinät. Myös kaura, hirssi, pellava ja tali kelpaavat linnuille hyvin. Pääasia on, ettei ravinto ole suolaista tai pilaantunutta. Pähkinät kannattaa tarjoilla pikkulinnuille murskattuna ja siivoamisessa pääsee helpoimmalla tarjoamalla auringonkukansiemenet kuorettomina. Muun muassa KOLO linnunpönttöjen vakioasukkien eli tiaisten lempiruokaa ovat murskatut maapähkinät, auringonkukansiemenet, tali ja erilaiset rasva-siemen -pötköt. Mitä monipuolisempaa ruokaa tarjoat, sitä useampia lajeja saat vieraiksesi – ruokintapisteitä voi sijoitella pihaan myös useita.

Talviterveisin,

KOLO design tiimi

Lähde: BirdLife Suomi

 

Takaisin