Henkilökohtaisesti

Minulla oli jossain vaiheessa lapsena pipo, jossa luki KAISA. Nimenomaan ISOILLA KIRJAIMILLA. Nimipipot olivat silloin muotia ja valitsin tuotteen ihan itse, mutta käyttöikä jäi lopulta lyhyeksi. Muodin muututtua kyseisen pipon käyttö olisi tuntunut lappu otsassa kulkemiselta. Aloin miettiä, mitä järkeä on hankkia mitään nimikoitua. Voiko Lauri-mukista juoda kukaan muu kuin Lauri?

Sitten kotiimme alkoi tulla perintötavaroita, jotka henkilöityivät johonkuhun. Ukin savukerasia, jonka kanteen oli kaiverrettu nimikirjaimet, mummin kirjaillut kapiolakanat. Yhtäkkiä tuntuikin hienolta ja ihmeelliseltä ajatella, että he ovat pitäneet näitä käsissään. Jokaisella esineellä oli tarina, jonka saattoi kertoa lapsille – tarina, joka liittyi meihin.
Kaikkien tavaroiden nimikoimisessa ei toki ole mitään järkeä, mutta olen alkanut arvostaa yhä enemmän sitä, että ihmisellä on jotain henkilökohtaista, nimenomaan hänelle hankittua ja osoitettua. Koska lasten vaatteet ja lelut pistetään meillä kiertoon, päätin, että lapsille hankittuihin ensipuukkoihin kaiverrettaisiin nimet.

Tänä keväänä henkilökohtaiset lahjat saavat valmistumisten kunniaksi lasteni serkku Oskari, joka pääsee peruskoulun yhdeksänneltä luokalta, ja isoveli Jaakko, joka valmistuu taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Oskari asuu Helsingissä mutta viettää kesät pitkälti Ilomantsissa. Oskarin lahjassa nimikoidun rasian sisältä löytyy kuhavarmaksi luvattu HK Varman uistin, jota varmasti kesällä Koitereella kokeillaan. Jaakon lahjaksi suunnittelin alun perin nimikoitua rasiaa siveltimille. Valmiissa lahjarasioissa ei kuitenkaan ollut tähän tarkoitukseen riittävän pitkää mallia, joten valitsin sijalle nimikoidun kansion. Se sopii vaikka tutkintotodistusten säilyttämiseen – itseltäni ne ainakin ovat aina hukassa.

Lahjojen postitus olikin sitten oma operaationsa. Suosittelen ainakin isommissa hankintaerissä hyödyntämään Kolo Designin omaa postituspalvelua vaivan välttämiseksi. Postin toimipaikalla valiteltiin pakkausmateriaalien olevan vähissä toimitusvaikeuksien vuoksi. Lopulta sopivat pakkaukset löytyivät, ja lahjat pääsivät matkaan.

Kaisa Jänis, Joensuu 29.5.2020

Kirjoittajan perheen yritys Fonari Oy tekee yhteistyötä Kolo Designin kanssa.

Takaisin