Linnunpönttöjen huoltaminen

 

Poikaset ovat lentäneet pesästä ja pönttö on jäänyt tyhjilleen. Pitäisiköhän se siivota?

Linnunpönttö kannattaa tyhjentää vuosittain pesimäkauden päätyttyä vanhoista pesäaineksista, sillä kaikki linnut eivät osaa tyhjentää niitä itse. Lintukirppujen vuoksi tyhjentäminen kannattaa kuitenkin tehdä vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen. Kovin pitkään ei kannata kuitenkaan odotella, sillä jäistä pönttöä voi olla vaikea saada kunnolla putsattua. Lintujen loiset ovat ihmiselle vaarattomia, mutta hanskat on hyvä pitää kädessä siivousprojektin ajan. Vanhat pesätarpeet kannattaa kipata hieman kauemmaksi pihasta tontin reunalle tai ne voi myös polttaa. Siivouksen yhteydessä on hyvä varmistaa, että pohja ja kansi ovat tukevasti kiinni ja pönttö ripustettu napakasti paikoilleen. Tuulessa heiluva pönttö ei liene järin mukava asunto.

Eikö pönttöön tullut pesijöitä? Jos ripustit pöntön viime keväänä ja se on yhä tyhjillään, olivat linnut ehkä jo ehtineet löytää pesäkolot aiemmin. Myös ripustuskorkeus kannattaa tarkistaa (KOLO linnunpöntöille sopiva korkeus on 1,5 - 2 m maasta). Voit myös kokeilla sijoittaa pöntön hieman eri kohtaan, sillä linnut valitsevat pesäpaikkansa myös lentoreittiensä mukaan. Ripustamalla useita pönttöjä linnut saavat enemmän valinnan varaa.

Kuvan KOLO linnunpönttö on ollut paikoillaan keväästä saakka. Pöntössä kasvanut lintupoikue lensi jo kohti uusia seikkailuita, mutta kestävä pönttö jatkaa ensi keväänä tehtäväänsä arvokkaasti kelottuneena.

Mukavia pönttötalkoita!

– KOLO design tiimi

 

Ohjeiden lähteet:
Suomen BirdLife

Suomen luonnonsuojeluliitto

 

Takaisin